Paris, c’est toujours une bonne idée

Za današnji post sam vam pripremila opširan putopis iz Pariza, zapravo dva putovanja spojena u jedan tekst.
Nadam se da će ljubiteljima Grada svetlosti biti od koristi i da ćete uživati u čitanju barem upola koliko sam ja uživala u pisanju i naravno samom putovanju.

Prošle godine smo mama i ja na put pošle 26.6. Vreme je bilo prolećno, do 25 stepeni maksimalno preko dana, ujutru i uveče sveže. Jaknica obavezna. To nam je i odgovaralo jer je u Beogradu pre toga bio pakao, te smo stoga uživale u dašku svežine. Smenjivali su se oblaci sa kišicom i sunčanim intervalima.Kabanice ili kišobrani obavezni! Pomirite se sa činjenicom da je pariško leto beogradsko proleće, pa vam previše takna garderoba nije potrebna, iako Francuzi vole da ide u jaknama i japankama.


Što se tiče raspoloženja u gradu, svuda, ali SVUDA ima policije i onih specijalaca naoružanih “do zuba”. Kontrole na aerodromima su isto detaljne, tako da imajte to u vidu.

Mi smo bile smeštene u hotelu na perifernom bulevaru koji ide oko grada. Zove se Hotel F1, ulica Dr.Babinski br.29. Crnački hotel! Sve crnci rade, čak je i SPREMAČICA crnac.:))))
Koštalo nas je oko 250€ za 4 noći. Kupatilo zajedničko, ima da se bira i sa posebnim u sobi. Sve je bilo jako čisto, posteljina i peškiri menjani svaki dan. Koga zanima,ima ga na sajtovima za rezervaciju hotela. Moja topla preporuka.
Blizu hotela se nalaze tri buvljaka, gde su suveniri jeftiniji npr, ali je egzotično, pa ko voli neka vidi. Taj buvljak (Marché aux puces) radi samo sub-pon, od ujutru do 19h.
003

Mi smo uzele kartu za tri dana neograničene vožnje metroom i busom, koja je koštala oko 23,5€. Isplatila je samu sebe 100 puta. Nemojte ni pokušavati da se švercujete, jer prvo u metro bez karte ne možete ni da uđete, a drugo vozač autobusa neće da krene ako nisu svi otkucali kartu. Ulazi se samo na prva vrata tako da on sve kontroliše.Karta za metro i bus za jednu vožnju je 2€.A kontrola je naoružana kao granična policija. Minimalna kazna je oko 50€.

Stanica metroa nam je bila na 5-7 min peške, zove se Port de Ouene. Lokacija ovog hotela je dobra jer je blizu autoputa, pa tako može brže da se stigne na aerodrom.

Blizu hotela je bila okretnica autobusa broj 95 koji vozi do centra, do Opere Garnier gde u ulici SCRIBE staje Roissy bus koji vozi do aerodroma CDG. Cena karte je oko 21,5€. Idu na svakih 15 min i do Terminala 1 npr. mu treba 30-ak min.
037
Mi smo uglavnom obišle ove glavne znamenitosti, bez posete Luvru, Versaju, Invalidima i muzejima.Nismo nigde htele da se zadržavamo.

Ono što jesmo posetile bio je Musée Grevin, muzej voštanih figura, adresa Boulevard Montmartre br.10 ,stanica metroa se zove Grands Boulevards. To je bio sjajan doživljaj! Vredi svaki evro,karta po ceni od 23-24€. Na ulazu ćeš vas dočekati prelepa španska boginja, Penelopre Kruz.
049

128

111
Što se hrane tiče, jele smo uglavnom kebab s nogu, koji drže uglavnom Turci i Arapi. Košta 5€ sa pomfritom koji vam stave na poslužavnik sa strane, a mesa natrpaju da ne možete da pojedete. Voda je skupa, mala flašica je na kiosku 2€ dok je velika flaša u Monoprix-ju (pandan našem Maxiju) 0,30€.

Ne zaboravite da u Francuskoj mrak pada tek oko 22-22:30 tako da ćete imati dovoljno vremena po danu da šetate.:))))

Kada smo se posle godinu dana vratile u Pariz, nastavile smo sa spiskom poseta znamenitostima, tamo gde smo stale prethodni put.

Spisak nas je poveo put Muzeja srednjeg veka (Musée de Cluny — Musée national du Moyen Âge). On se nalazi u ulici Place Paul Painlevé br. 6. Stanica metroa se zove Cluny-La Sorbonne. Ulaznica košta 8€. Muzej je prevelik, ima veliki broj soba i trebaće vam sigurno 2 do 3 sata da ga obiđete.


Nakon što nas je obilazak iscrpeo, predah smo potražile u bistrou po imenu Quartier Générale u poznatom Bulevaru Sen Žermen br.82.

Veče su nam organizovali prijatelji, tako što su nas odveli na nadaleko čuveni kuskus kod Kabilaca, u neposrednom komšiluku. Bistro se zove Le Dauphine, ulica  Damrémont br.78. U porciji dobijete kuskus, mergezu, malo govedine i povrća i to je to. Nema fensi escajga i stolova, tanjir na sto pa prioni na posao. Potpuno pariški i opušteno.
Uz to je neizostavno išlo pivo, kako bi ugođaj bio potpun.
20170428_214721
Pretposlednjeg dana našeg boravka smo se uputile u Muzej Orsej, o kome ću posebno pisati jer mislim da to zaslužuje. Nakon ovog muzeja, popodne smo provele u Muzeju parfema.
Ovaj muzej je privatnog karaktera, tako da vam Paris museum pass neće važiti.On će vas sačekati u ulici Faubourg Saint-Honoré br.73. Metroom ćete najlakše stići do tamo ako uzmete linije 9 i 13 pravac Miromesnil i linija 1 i 9 pravac Franklin D Roosevelt.
Cena karte iznosi 14,5€. Muzej se sastoji iz velike sobe u kojoj su izložene mnogobrojne mirišljave bočice, kao i teglice sa sastojcima od kojih se prave sami parfemi. Takođe, u posebnoj prostoriji možete kupiti suvenire i knjige o parfemima.
U podrumu muzeja se nalazi prostor u kome su izloženi svetleći panoi sa raznim pričama o poreklu parfema kroz vekove. U posebnoj prostoriji možete da se slikate u zatamljenoj prostoriji i ovekovečite svoj boravak na ovom mestu.


Poslednjeg dana posete Parizu smo se oprostile od Mona Lize, posetivši Luvr. Gužva oko same slike je obavezna, tako da se spremite za “laktanje” sa celim svetom.
Čekanje reda pokvarila je kiša koja je uporno padala. Iako je bio početak maja, u redu smo čekale sa vunenim kapama na glavama i u kaputima.Čekanje je trajalo oko 45 minuta iako smo imale Paris museum pass.Postoji poseban red za osobe sa propusnicama, ali je čekanje neizostavno.
20170503_124328
Pošto mislim da Luvr i Orsej zaslužuju poseban post, neću o njima pisati u ovom.
Kako sam navela i u samom naslovu posta, Pariz je uvek dobra ideja, stoga se nadam da će ovaj moj post nekom poslužiti kao mini planer putovanja u ovaj božanstven grad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s