Zlatna vila sa Vltave

Za početak ovog jesenjeg vikenda na repertoaru je post o tzv. Zlatnom Pragu.
Ovaj grad ima mnogo epiteta, ali jedno je sigurno-čaroban je.

Mene je put tamo naveo dvaput, srećom. Kažem srećom, jer je Prag jedan od onih gradova u koje mislim da bih mogla večno da se vraćam.
Mislim da je Prag najlepši u jesen i u proleće, tako da je sada pravo vreme da ga posetite.
Prvi utisak koji je svakako bio i jedan od najjačih ponetih iz ovog divnog grada, jeste da ste tu došli kroz vremensku mašinu.
Na svakom koraku su građevine stare i po nekoliko stotina godina, očuvane i odišu gracioznošću i lepotom.
DSC_1898
Kako smo u jutarnjim časovima stigli u Prag, tura nas je odvela prvo na poznate Hradščane, da vidimo čuvenu katedralu svetod Vida, koja odoleva zubu vremena već 7 vekova. Ova dominantna katedrala gotskog stila, krasi skoro svaku razglednicu koju na ulici možete kupiti.
Ispred ulaza u zamak je straža, koja se smenjuje na svakih sat, kao i u mnogim svetskim prestonicama, što je turistima posebno interesantno, pa je stoga i slikanje sa vojnicima neizostavno.
Put nas je dalje odveo do Zlatne ulice koja je poznata po kući Franza Kafke, u kojoj je danas poznati muzej.
Nastavak šetnje je bio preko Karlovog mosta, koji je u svako doba dana i noć pun svakakvih dešavanja: od uličnih prodavaca nakita i suvenira, do svirača i igrača koji će vas razveseliti.
Interesantan podatak je da se nekada plaćala “putarina” za njegov prelazak, kao i da je pravljen o velikih kamenih blokova koji su lepljeni jajima.
Pogled koji se pruža na reku Vlatavu će vam oduzeti dah. Dva od tri tornja koja se nalaze tu, su na Maloj Strani, a jedan u Starom gradu.
Iako su tornjevi u gotskom stilu, statue koje se nalaze duž mosta su baroknog stila.
DSC_1979

Statue koje se nalaze na mostu predstavljaju uglavnom svece Najpoznatija je svakako statua svetog Jana Nepomuka.

IMG_2861

Prehad od napornog pešačenja i neprespavane noći smo potražili u restoranu-pivnici “U Vejvodu”, koji se nalazi u ulici Jilská 4, Staré Město. Okrepili smo se uz neizostavno pivo, perece i ukusne češke specijalitete.

Na meniju nam se našla pačetina sa čuvenim knedlama i kobasice u sosu od crnog piva. Ocena 5 plus, a cene sasvim pristupačne.


Večernju šetnju započeli smo od Narodnog muzeja niz Vaclavske namjesti, ka jezgru centra grada, gde se nalazi Astronomski sat. Usput nismo odoleli a da ne svratimo u Fabriku čokolade i malo se zasladimo, kako bismo lakše nastavili šetnju.


Svakako najlepši utisak večeri bio je Astronomski sat na glavnom trgu koji je, čini mi se, noću još lepši i čarobniji. Ovaj sat zvoni na svaki pun sat i tada je ispod njega nemoguće proći od znatiželjnih turista koji jedva čekaju da vide 12 apostola kako se smenjuju. U okolini ovog trga nalaze se restorani i kafići u kojima ćete običnu kafu ili obrok platiti i nekoliko puta skuplje zbog pogleda i lokacije, tako da je moja preporuka da se ipak malo “izgubite” u sporednim ulicama i nađete neko ušuškano mesto da predahnete.

IMG_2873
Pretposlednjeg dana našeg boravka uputili smo se na praški Kalemegdan po imenu Višehrad.
To je srednjovekovni zamak iz desetog veka, koji se nalazi iznad reke Vltave. U prevodu znači “Gorni grad”. Tamo se možete prošetati nedeljom sa porodicom, popiti kafu sa pogledom na reku ili posetiti katedralu svetog Petra i Pavla.
Tamo se takođe nalazi i groblje, na kome su sahranjeni velikani češke istorije poput Dvoržaka i Smetane.
DSC_2019

U Češkoj je zvanična valuta kruna, tako da ćete evre i ostale strane valute morati promeniti u nekoj od menjačnica. Vodite računa što se tiče kursa i dobro prebrojte novac, jer ukoliko vam razmene manje novca nego što ste mislili, obrazloženje bi bilo da ste trebali pre zamene ugovoriti kurs promene novca, tako da je moj savet da novac menjate u poznatoj menjačnici na Vaclavskim namjestima, blizu stanice metroa Mustek, “kod Arapina”, kako su nama rekli.

Za kraj ovog posta, želim vam da što pre posetite ovaj čarobni grad, ukoliko već niste i da uživate na destinaciji koja, sigurna sam, ima da ponudi svakome ponešto.
Predstojeći novogodišnji praznici su idealna prilika da se zaputite tamo i uživate u kuvanom vinu, kobasicama i prazničnoj atmosferi koja vlada ulicama Zlatnog Praga.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s