Vodič kroz kafenisanje u Parizu

Vodič kroz kafenisanje u Parizu

Svaki turista će nakon iscrpnih šetnji po francuskoj prestonici poželeti da predahne u nekom od šarmantnih pariških kafića ili restorana. Da bi ugođaj bio potpun, ne bi bilo na odmet imati neko predznanje o kafi koju možete popiti uživajući u pogledu na vašu omiljenu znamenitost u ovom gradu.

31662242_1699310470155753_4249584313613418496_n

Ako ste početnik u ispijanju kafa po pariških kafićima i ne želite mnogo da eksperimentišete, poručite samo kafu- Un café, s’il vous plait!:)

Ovo je obična kafa i ništa joj se ne dodaje. Ona je jaka i većina kafa koje u Parizu možete naći su vrste robusta i mlevena je kao espreso.

Ako ste tip ljudi koji ipak voli malo mleka u kafi, onda poručite Café au lait.Ova kafa je vrlo popularna među Francuzima i služi se sa toplim mlekom posluženim u dozeru.

Sledeći na redu je kapućino, koji se u Parizu zove Café crème. Služe je u  velikoj šolji sa vrelom penom.

Ako pogledate kartu pića dalje, naići ćete na jednu skroz francusku kafu-Café noisette. Ovo je espreso sa trunkom pene. Na francuskom noisette znači lešnik, pa je zbog tamne boje ova kafa tako dobila ime.

Zatim imamo kafu bez kofeina- Café décafféiné. Ako želite da popijete kafu sa omiljenim pogledom u Parizu, ali da posle toga ipak možete da spavate i regenerišete se za sutra, onda poručite kafu bez kofeina. Morate naglasiti da li je želite sa mlekom ili penom, inače ćete dobiti običnu kafu bez kofeina.

Ako pak, želite sigurniju varijantu i ne želite mnogo da eksperimentišete sa kafama u Parizu, poručite Amerikano- Café Americain. Ovo je filter kafa, slična tradicionalnoj američkoj filter kafi kakvu inače poznajemo.

Potom imamo napitak koji je idealan za decu ili samo za one koji su deca u duši.Njeno veličanstvo-Topla čokolada, odnosno Chocolat Chaud. Idealna za zimske dane i uživanje u nekom od francuskih bistroa dok napolju veje sneg.

Za ljubitelje toplih napitaka koji su ipak više za proverene varijante kafe, preporučujem običnu Café Léger ili Café allongé.

 Za one koji više vole da pijuckaju čaj, stvari stoje ovako:

Un thé -crni čaj
Un thé vert – zeleni čaj
Une tisane, une infusionbiljni čaj

I na kraju znajte da se u Francuskoj kafa gustira, za razliku od Italije i da se ona ne pije “s nogu” i na brzinu, već se uživa u svakom toplom gutljaju listajući neki od poznatih magazina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s