Segedin-omiljeni srpski city break

Skoro da nema Srbina koji nije barem jednom išao u Segedin po kačkavalj i poznatu salamu u prethodnim decenijama.

Pošto je ovaj grad mnogo više od poznatih hipermarketa,akva parkova i šopinga, za današnji post sam vam pripremila priču o jednom subotnjem izletu u ovom najjužnijem mađarskom gradu.

Segedin se nalazi  na jugu ove srednjoevropske države, blizu granice sa Srbijom i četvrti je grad po veličini u Mađarskoj.

Ovo je destinacija koju možete posetiti tokom cele godine, a grad je posebno lep pred novogodišnje praznike, kako zbog mnogobrojih popusta, tako i zbog raznoraznih pijačica i vašara koje niču po gradskim parkovima.

This slideshow requires JavaScript.

Na ovim vašarima možete kupiti svašta, od suvenira do novogodišnjih ukrasa, preko čuvenog langoša i ostalih mađarskih specijaliteta kada poželite da se malo okrepite od šetnje.

OBILAZAK GRADA

Kada krenete u obilazak nemoguće je, a da ne primetite tipičnu austro-ugarsku arhitekturu. gde dominiraju barok i secesija, pa je vrlo mogućete da ćete pomisliti da se zapravo nalazite u nekom vojvođanskom gradu i da niste ni prešli granicu sa Srbijom.
Nekada je u ovom gradu bilo mnogo više Srba, tako da se nemojte iznenaditi ukoliko i uspete da sporazumete na srpskom, jer je to na engleskom jeziku skoro pa nemoguće.

Najpoznatiji trgovi ovog grada su svakako Sečenji trg i Klauzal trg koje spaja Karas ulica.
Sa druge strane, Sečenji trg je poznat po statuama čuvenih Mađara, poput poznatog revolucionara Lajoša Košuta.

IMG_3406

Kada govorimo pak o crkvama, Zavetna crkva je svakako jedna od simbola Segedina. Ona dominira Katedralnim trgom. Podseća na crkvu svetog Marka u Veneciji, a u njoj se nalaze impozantne orgulje koje imaju preko devet hiljada dirki.

Ova monumentalna građevina je dobila ime po zavetu koji su Segedinci dali  nakon velike poplave koja je 1879. godine sravnila grad sa zemljom.

IMG_3384

Unutar crkve se nalaze prelepe freske, među kojima je sigurno najpoznatija Bogorodica u krznu i sa segedinskim nanulama.

Tu ćete takođe naći i Hrista na krstu koji je rad Janoša Fadrusa, nagrađen na Svetskoj izložbi u Parizu u 19.veku.

IMG_3386

Srpski trag u Segedinu predstavlja svakako i srpska crkva Svetog Nikole, koja je sagrađena u drugoj polovini 18.veka. Čuvena je po fascinantnom ikonostasu u rokoko stilu, kao i nekoliko ikona koje su kao poklon crkvi, stizale sa raznih krajeva sveta.

IMG_3371

Tako imamo i ikonu Crne Bogorodice iz Egipta, koja je poklon Kopta. Pažnju će vam svakako privući i stara ruska ikona, koja je stigla iz Rubljovljeve škole početkom 17.veka po imenu Veronikin ubrus.

IMG_3379

IMG_3375

Priču o bogomoljama u Segedinu završavam pričom o sinagogi. Nalazi se na adresi Jósika utca 10, nedaleko od Sečenji trga, i ona je svakako druga najveća u celoj Mađarskoj posle one budimpeštanske. Kako je subotom zatvorena, nisam imala priliku da je posetim, ali to ostaje na spisku želja za sledeću posetu.

IMG_3416

Na trijumfalnoj kapiji nove sinagoge stoji ispisana božija zapovest “voli bližnjega svoga” na hebrejskom i mađarskom. U aprilu 2017.godine su završeni radovi na njenoj restauraciji, tako da sada sija punim  sjajem.

Ne mogu, a da u ovom postu ne spomenem i nekoliko poznatih poslastičarnica.
Moj izbor nekako uvek padne na onu čuvenu “A Cappella” poslastičarnicu u centru grada.  Iako smo morali da sačekamo barem petnaestak minuta dok jedina konobarica koja priča engleski  ne bude slobodna da dođe za naš sto da poručimo, to nije pokvarilo ugođaj niti ukus prelepih kolača.

Naš jednodnevni izlet ovom gradiću završio se shoppingom u poznatim hiper-marketima, tako da smo se kući vratili umorni, ali zadovoljni što smo na kvalitetan i sadržajan način ispunili jednu avgustovsku subotu.

Do sledećeg susreta, viszontlátásra!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s