Priča iz Hiljadu i jedne noći- Džamija u Abu Dhabiju

Džamija šeika Zajeda je najveća džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Za javnost je otvorena 2007.godine, za vreme Ramadana.
Ime je dobila po šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu, osnivaču i prvom predsedniku UAE, gde se ujedno nalazi i njegov grob.
Saharana osnivača i prvog predsednika UAE je bila i prva ceremonija koja se održala u ovom velelepnom zdanju.

O izgradnji

Džamija se sastoji od četiri minareta, koji su visoki oko 115 m. Ima ukupno 80 kupola, oko 1000 stubova i lustere od 24-karatnog zlata. Mermer za njenu izgradnju uvezen je iz daleke Makedonije.
Dvorište je popločano cvetnim mermernim uzorcima i ima površinu od oko 17.000 m2.

Glavnom prostorijom za molitvu dominira jedan od najvećih lustera na svetu koji ima 10 metara u prečniku, visok je 15 metara i težak čak 9 tona.
Impoznatni, ručno rađeni tepih, koji krasi glavnu prostoriju za molitvu je vežen 5 godina u jednom selu u Iranu i napravljen je iz jednog komada.

Jarke boje kao što su bela i zlatna, čine da džamija blista na suncu, a noću se dnevna svetlost zamenjuje jedinstvenim sistemom osvetljenja koji odražava faze Meseca.

Džamija je okružena bazenima u kojima se reflektuje lepota ove velelepne bogomolje.

img-20190105-wa0148

Pre ulaska u džamiju

Pre ulaska u džamiju se prolazi kroz detektore, poput onih na aerodromu i žene moraju da obuku tradicionalnu haljinu-abaju (abaya) ukoliko već nemaju svoju. Obavezno je pokrivanje glave ili ešarpom ili kapuljačom koju ima svaka abaja.

received_1464382600315209

Radno vreme

-tokom Ramadana: džamija je otvorena svakog dana (osim petkom) od 9 do 14 časova, poslednji ulazak je u 13:30h.
Savet za posetioce: Topla preporuka je da džamiju posetite upravo u vreme sumraka jer prizor oduzima dah, a i fotografije će vam izgledati nestvarno.
Zašto ne biste završili dan razgledanjem u ‘Sunset Tour’ u 17h?  Opustite se i uživajte u laganom povetarcu dok razgledate oko sebe.

-van Ramadana: Za razliku od drugih džamija u Abu Dabiju, Velika džamija šeika Zajeda je otvorena za posetioce svaki dan, osim petakom ujutru, koji je rezerviran za vernike, zbog grupne molitve.
Otvorena je od 9h do 22h  (poslednji ulazak je u 21h30) od subote do četvrtka i od 16h30 do 22h petkom.
Organizuju se besplatni vodiči čija tura traje oko sat vremena (četvrtak – subota) u 10h, 11h i 17h. Petkom se održavaju u 17h i 19h i subotom u 10h, 11h, 14h, 17h i 19h.

Dodatni saveti

U džamiji nije dozvoljeno dodirivanje, grljenje i tome slično, tako da na zagrljaje prilikom fotografisanja zaboravite. Isto tako, obezbeđenje budim okom prati svaki vaš korak i radnju, tako da ukoliko napravite neku “neprimerenu” fotografiju ili pozu ljubazno će vas zamoliti da tu fotografiju obrišete. Tako da, pametno “škljocajte”!:)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s