Kuća Brudern-skriveni dragulj Budimpešte

Poslednje tople dane septembra rešila sam da provedem u mađarskoj prestonici i osvežim pamćenje od ekskurzije davnih dana u srednjoj školi.

Premda ovaj grad zaslužuje da mu se posveti čitav jedan post, odlučila sam da post o Budimpešti zamenim postom o jednom njenom skrivenom dragulju.

Šetajući gradom tog nedeljnog prepodneva i  tražeći poznatu sinagogu, put me naveo na jedan trgić sa statuom i crkvom. Preko puta statue, pogled mi se prikovao za zgradu koja je u meni izazvala neopisivu lavinu emocija.

Iako je moje oči vide prvi put, kreću mi suze i potpuno nepoznatog razloga.

Sedam na klupicu ispred crkve i gledam tu prelepu građevinu sa roze detaljima na fasadi, koja me svojom arhitekturom podseća na Barselonu, iako tamo nikad nisam bila. Nakon nekih pola sata opuštanja i uživanja u “me moments-ima”, zapitala sam se šta bi ta zgrada mogla biti.

Razmišljam ko li je živeo tu, da li je to bila možda kuća neke stare predratne porodice kojoj je komunistički režim uzeo sve ili pak neko kulturno zdanje…kakve priče kriju ti zidovi i hodnici?!

50654642_10218237416876151_5593248648730247168_o

Uz pomoć prijatelja i društvenih mreža, dolazim do informacije da se ta zgrada zapravo zove Parisian Court Brudern House (“Parizsi Udvar” na mađarskom) i da se nalazi na Ferenciek trgu, nedaleko od poznate Vaci ulice. Smatra se da je unutrašnjost ove zgrade bila inspirisana  Passage des Panoramas, poznatim pasažom u srcu Pariza.Nekada se tu nalazilo sedište Inner City Savings Bank.

Arhitektura Brudern House je mešavina neogotike, eklektike i Art Nouvea-a, inspirisana takođe mavarskim detaljima.

Postoje neslaganja oko njenog nastanka, ali se veruje da je izgrađenja između 1909. i 1912.godine. Arhitekta je bio Henrik Schmal.

Kako je u toku rekonstrukcija, nije moguće prošetati tim pasažima i napraviti fotografije.

Za kraj ovog posta informacija da će nakon renoviranja, zgrada postati hotel poznatog američkog lanca The Unbound Collection, koji je već uveliko poznat u Americi i Parizu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s