Ako ste umorni od Londona, umorni ste od života

London. Metropola. Prestonica Velike Britanije.

Ove reči su dovoljne da vam za početak probude volju da posetite ovu evropsku, ali i svetsku prestonicu. Nakon što preživite svu birokratiju, dobijete vizu, spremite Oyster card, funte i ispravljač za britansku struju, avantura može da počne.

20190401_133139

Pre nego što krenete, pripremite se na to da sve što je nama “normalno” tamo nije.
Tamo se ulica prelazi “naopako”, autobusi dolaze sa “druge strane” na stanicu, topla i hladna voda teku odvojeno svaka iz svoje česme (ovo naravno u starijim kućama) i još mnogo toga što će vam skrenuti pažnju te ćete se možda zapitati “ko je ovde lud”?

Bilo da ste rešili da posetiti muzej Madam Tiso ili da “bacite pogled” sa London Eye na grad ili pak da uživate u nekom od londonskih parkova, ovo je grad koji svakako ima šta da ponudi.
Iako vam se možda na prvi pogled učini neobičnim, dajte mu šansu.
Kako dani budu prolazili, sve ćete ga više zavoleti, verujte mi.

 

Big Ben – Houses of Parliament

Jedan od svakako najfotografisanijih i najpoznatijih simbola Londona je naravno Big Ben. Najpoznatiji sat na svetu je, nažalost, bio “under construction” prilikom moje posete, bogami rekonstrukcija će potrajati.
Ovaj sat već 170 godina meri vreme, sa jedne strane okružen mostom, a sa druge poznatim Houses of Parliament. Leđa mu čuva Vestminsterska opatija.
20190331_18200320190401_182600

Westminster Abbey

Iza najpoznatijeg sata na svetu u lepom parku, nalazi se poznata Vestminsterska opatija, u kojoj su se odigrali mnogobrojni obredi važni za britansku istoriju, a poslednji takav je sigurno bilo venčanje princa Harija i njegove izabranice.
20190401_131910

Tower of London

Neobilazna znamenitost svake posete Londonu jeste i neizostavni Tower of London.
Istoriju britanske prestonice ćete najbolje upoznati kroz posetu starom zatvoru, draguljima kraljevske krune kao i poznatim gavranima koju čuvaju ove zidine.
Legenda kaže da kada bi gavrani napustili Tower, on bi se srušio i kraljevstvo bi se raspalo. Znači, “no crows no kingdom”.
20190402_155907

 

Tate Modern

Na mestu bivše elektrane je 2000.godine napravljen TATE MODERN muzej, jedan od najmodernijih i najkul muzeja savremene umetnosti. Do njega možete doći laganom šetnjom preko Milenijum mosta, a na sedmom spratu ovog muzeja možete uživati u panorami Londona. Kada pređete most, put vas vodi pored obale Temze i odjednom ugledate Šekspirovo pozorište-poznato Shakespear’s Globe Theatre.
Mnogo puta sam čitala o ovom pozorištu na časovima engleskog kod moje drage profesorke Vide, koje sam se nebrojano puta setila na ovom putu, pa mi je nekako izazvalo posebnu emociju.

Borough Market

Ova pijaca postoji skoro hiljadu godina i predstavlja pravi raj za sladokusce. Tamo možete probati engleske sireve, street food, popiti osvežavajući voćni sok od sveže ceđenog voća ili se zasladiti krofnama punjenim najrazličitijim filovima od kojih kreće voda na usta.

National Gallery

Na trgu Trafalgar, pored poznatog spomenika kapetanu Nelsonu, nalazi se i Nacionalna Galerija. Ovo je najznačajnija galerija u zemlji u čijem fundusu slika se nalaze i dela Da Vinčija, Van Goga, Renoara i drugih velikana svetskog slikarstva…
20190401_180658

Green Park

U ovoj poseti Londonu, prilikom izbora parkova, moj izbor je pao na Green Park. Neobično sunčan i topao dan za april u Londonu, iskoristila sam da se izležavam na travi, gledam veverice kako skakuću po drveću i slikam labudove koji graciozno plivaju jezerom.

 

London Eye

Stigosmo i do poznatog točka, sa kog se pruža najlepši panoramski pogled na London. Ako strpljivo sačekate red koji se pruža u nedogled, sigurno je da ćete uživati u ovom pogledu. Napravljen je u čast dolaska novog milenijuma. Ako vas pak mrzi da vreme gubite u redovima, možete se opustiti u nekom od obližnjih parkova uz ulične performanse koji će vas zabaviti.
20190331_182127

St. Pauls Cathedral

Znamenitost koja me je možda i najviše oduševila, jeste upravo Katedrala svetog Pavla. Tvorevina je sir Christopher Wren. Veličanstveno krasi prestonicu svojom impozantnom kupolom koja dominira tim delom grada i vidi se skoro iz svih delova Londona.

20190404_18125320190404_17473820190404_17535020190404_175657IMG-20190404-WA0071

 

This slideshow requires JavaScript.

Soho i Chinatown

Jedna od najživopisnijih krajeva Londona jeste svakako Soho. Ovo je kraj u kome je uvek živo, prometno, stvoreno za boeme. U kafićima i restoranima ima mesta za sve. Kada ste već tu, šteta bi bila da ne posetite i Chinatown. Svuda su restorani koji vas mame mirisima azijske kuhinje, tako da ako ste gladni i neodlučni,kao ja, biće vam teško.

 

Peckham

Svakako najpoznatiji po seriji “Mućke”, Pekam je deo grada u Londonu koji odiše mirisima najrazličitijih svetskih kuhinja, od girosa do sušija, te ćete tako pored mnogobrojnih pabova, moći da uživate i u brzoj hrani u ovom kraju.
Pored klope, u Pekamu sam naišla i na katedralu svetog Žila, koji je zaštitnik sakatih. Osnovana je još pre 1089.godine, u gotskom je stilu i meni vrlo interesantna informacija je bila činjenica da je većina fasadnog kamena dopremljena iz grada Caen u Normandiji, koju sam takođe posetila pre 11 godina. Ima tu nečega.
Ako već

56360504_877291029107813_3386093422359085056_n
Pekam je crnački kvart , tako da vas ne iznenadi što se na svakom koraku nalaze njihovi frizerski saloni ili specijalizovane prodavnice sa frizerskom opremom. Slatka dečica trčkaraju svuda sa savršeno ispletenim afro kikicama, za kojima ćete poludeti.
Del boya i Rodnija nisam srela, ali sam zato uživala u šetnji ovim krajem upijajući razdraganu energiju na ulicama.
Za kraj savet da funte obavezno promenite u Beogradu jer je kurs evra daleko nepovoljniji u Londonu i da ponesete ispravljač za njihovu struju, kako biste mogli nesmetano da funkcionišete na svom putešestviju.
So, keep calm and carry on. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s